Terug naar het overzicht

[NIEUW] Q&Autisme-sessie – Relaties en Autisme

Q&A-sessie Relaties en Autisme

Q&Autisme-sessie – Relaties en Autisme

Thema: Relaties en Autisme
Deskundige:  Psychotherapeut – Gerd Claes
Wanneer: 4 oktober 2021 van 10:30 tot 12:00 (en nog een week daarna online terug te kijken)
Locatie: Online (Webex Events)
Voor wie: Mensen met een diagnose (of vermoeden) van ASS
Minimumleeftijd:  Geen minimumleeftijd
Kosten: € 15,00
Status: Genoeg plaats

 

Inschrijven

In de Q&Autisme-sessie ‘Relaties en Autisme’ kun je vragen stellen aan een psycholoog!

 

Relaties en Autisme

Laten we even vooropstellen dat (romantische) relaties bijna nooit altijd makkelijk of leuk zijn. Het zal vaak een kwestie blijven van eraan werken en je best doen. Autisme kan daarnaast best van invloed zijn op relaties. Als één van de twee een ASS-diagnose heeft, of misschien allebei. Het is voor veel autistische mensen heel goed mogelijk om een relatie te hebben, een gezin te starten, samen te wonen, etc., maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige stellen hebben moeite met zich aan elkaar aanpassen bijvoorbeeld, of elkaar echt goed begrijpen, communicatie kan lastig zijn in relaties, rolverdeling kan soms een moeilijk onderwerp zijn binnen een relatie. Kortom, er is heel veel om over te praten en veel onderwerpen om vragen over te stellen!

 

Anoniem

Het onderwerp van deze Q&A zou wellicht wat gevoeliger zou kunnen liggen dan bij onze eerdere sessies. We benadrukken daarom graag nog een keer: je bent 100% anoniem tijdens onze Q&A-sessies. Niemand kan jou zien of horen. De camera’s en microfoons van alle deelnemers staan uit. Je kunt zelf een (verzonnen) naam opgeven als je meedoet aan de live-sessie. De vragen die worden ingestuurd door de deelnemers (voorafgaand aan de Q&A of tijdens de sessie in de chatfunctie), worden tijdens de Q&A-sessie door de host aan de deskundige voorgelegd, niet door de mensen die de vragen indienen.

 

Waarom meedoen?

Afbeelding checkmark Q&Autisme Opname 7 dagen terugkijken 
Afbeelding checkmark Q&Autisme 100% online (corona proof)
Afbeelding checkmark Q&Autisme Anoniem meedoen is mogelijk
Afbeelding checkmark Q&Autisme Camera en microfoon van deelnemers staan uit (tegen overprikkeling)
Afbeelding checkmark Q&Autisme Live vragen stellen via chat

 

Doe mee

 

De deskundige 

Gerd Claes komt uit Vlaanderen en is een (inmiddels gepensioneerd) psychotherapeut. Zij heeft jarenlang een eigen praktijk gehad voor psychotherapie en heeft veel ervaring met therapie bij stelletjes waarbij één of twee mensen een diagnose autisme hebben.

 

Het programma

Het programma van de Q&A-sessie bestaat, zoals bij al onze sessies, honderd procent uit het beantwoorden van alle ingezonden vragen.  Je bepaalt dus deels zelf de inhoud van de sessie. Je kunt vragen bij je inschrijving direct al stellen (dan kan de deskundige zich goed voorbereiden). Tijdens de sessie kun je ook nog vragen in de chat kwijt. Aan het eind van de Q&A-sessie is er nog ongeveer 15 minuten tijd om extra vragen te stellen.

 

Ingediende vragen

  • Hoeveel procent van de autistische mensen heeft of wil geen relatie? Ligt dat anders dan bij niet-autistische mensen?
  • Mijn partner heeft geen autisme en hij kan zich totaal niet voorstellen hoe overprikkeling aanvoelt. Hoe kan ik dat uitleggen?
  • Mijn vriendin en ik hebben allebei autisme, maar zij heeft soms precies tegenovergestelde kenmerken (zoals dat zij van douchen houdt en ik helemaal niet). Wij kunnen ons dan soms moeilijk in elkaar inleven. Het is daardoor heel moeilijk om rekening met elkaar te houden. Hoe kunnen we hier beter mee omgaan?
  • Ik wil graag beter worden in daten via Tinder. Meestal zie ik in een paar seconden al dat het niks wordt, maar het is niet netjes om dat gelijk te zeggen. Moet ik dan echt een hele lunch doorstaan of kan ik toch zeggen dat het niks wordt en weggaan?
  • Wat is de zin en onzin van relatietherapie?
  • Wanneer vertel je iemand waarmee je aan het daten over je diagnose? Ik wil hier niet te lang mee wachten omdat autisme nou eenmaal een grote rol speelt, maar ook niet iemand te snel afschrikken labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag
  • Word ik ooit beter in smalltalk op datingapps/bij eerste dates? Vind het zo moeilijk een gesprek te starten labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag
  • Mijn relatie verloopt moeizaam. In welke situaties heeft relatietherapie het meeste zin? En is het dan raadzaam op zoek te gaan naar een psycholoog die ervaring met autisme heeft, of hoeft dat niet?
  • Wat kan mijn partner zelf doen om mijn recente autisme-diagnose meer te accepteren? labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag

 

Direct inschrijven

 

Gerelateerd

Er staat ook een Q&A-sessie gepland over ‘Seksualiteit en Autisme’. Wellicht heb je daar (ook) interesse in.

 

Extra info

Q&Autisme organiseert live online video-sessies. Wil je weten hoe een Q&A-sessie werkt? Kijk op deze pagina. Als je je vooraf inschrijft voor een Q&A-sessies, ontvang je achteraf per email een link naar de opname van de sessie die je vervolgens nog 7 dagen kunt bekijken. Als je dus op het geplande tijdstip verhinderd bent, dan kun je alsnog profiteren van de kennis en ervaringen die werden gedeeld.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief