Terug naar het overzicht

Q&Autisme-sessie – Overprikkeling en Autisme

Q&Autisme-sessie Overprikkeling en Autisme

Q&Autisme-sessie Overprikkeling en Autisme

Thema: Overprikkeling en Autisme
Deskundige: Karen de Vriend, Sensorische Informatieverwerkingstherapeut
Wanneer: 2 maart van 09:30 tot 11:00 (en nog een week daarna online terug te kijken)
Locatie: Online – via het programma Webex Events
Voor wie: Alleen mensen met een diagnose ASS of mensen met een vermoeden van ASS
Kosten: €20
Status: Genoeg plaats

 

Inschrijven

FORTIOR organiseert Q&Autisme-sessies rond een thema dat gerelateerd is aan autisme. Hier kun je met vragen terecht en kennis opdoen. In de Q&Autisme-sessie Overprikkeling en Autisme kun je jouw vragen over overprikkeling stellen aan een Sensorische Informatieverwerkingstherapeut!

De Q&A-sessies zijn live video-sessies die je achteraf nog 7 dagen kunt bekijken. Mocht je dus niet op het geplande tijdstip kunnen, dan kun je alsnog profiteren van de kennis en ervaringen die werden gedeeld.
Meer weten over hoe een Q&A-sessie werkt? Kijk dan op deze pagina.

 

Waarom meedoen?

Afbeelding checkmark Q&Autisme Overprikkeling Video nog een week terug te kijken
Afbeelding checkmark Q&Autisme Overprikkeling 100% online (corona proof)
Afbeelding checkmark Q&Autisme Overprikkeling Anoniem meedoen is mogelijk
Afbeelding checkmark Q&Autisme Overprikkeling Camera’s en microfoons van deelnemers staan uit (tegen overprikkeling)
Afbeelding checkmark Q&Autisme Overprikkeling Leer van de vragen van anderen!

 

Direct Inschrijven

 

 

Over de deskundige van deze Q&Autisme-sessie

Karen de Vriend is een Sensorische Informatieverwerkingstherapeut. Zij helpt kinderen, ouders en volwassenen die kampen met zintuiglijke uitdagingen om meer grip te krijgen op hun gedrag en gevoel. Karen is auteur van het boek “Help, zintuiglijke prikkels”. Zij heeft veel ervaring met autisme en wil graag vragen beantwoorden over hoe je het beste kunt omgaan met overprikkeling. En óók hoe je het kunt voorkomen.

 

Sensorische Informatieverwerking (= Prikkelverwerking)

In het dagelijks leven krijgen mensen heel wat zintuiglijke informatie te verwerken. Dit is informatie uit de omgeving maar ook uit het lichaam zelf. Deze informatie komt binnen via onze zintuigen. Vervolgens wordt de informatie in het zenuwstelsel zo verwerkt dat iemand adequaat kan reageren op zijn omgeving. Sensorische Informatieverwerking (of prikkelverwerking) is de manier waarop de hersenen zintuiglijke informatie verwerken. Bij mensen met autisme is de prikkelverwerking regelmatig verstoord. Bij veel mensen met autisme komen bepaalde prikkels heel hard binnen zodat ze erdoor overweldigd worden. Tegelijkertijd worden andere prikkels juist minder goed waargenomen. Dit kan leiden tot (veel) ongemak en onzekerheid. (bron: Karen de Vriend, info komt uit het boek Help, zintuiglijke prikkels & trainingen bij FORTIOR)

Karen de Vriend is van mening dat door meer kennis over sensorische informatieverwerking een betere balans kan ontstaan tussen mensen en hun directe omgeving.

 

Programma – Q&Autisme-sessie Overprikkeling en Autisme

Het programma van de Q&A-sessie hangt 100% af van de ingezonden vragen. De host van de sessie stelt de vragen en vervolgens beantwoordt de deskundige deze vragen. Als het mogelijk is, dan zal de deskundige alle vragen beantwoorden die zijn ingestuurd.

Ingediende vragen

Hieronder lees je de vragen die tot nu toe zijn ingestuurd:

 • Kun je uitleggen hoe overprikkeling neurologisch gezien werkt bij autisten? En hoe is dat anders dan bij NT’ers? En waarom?
 • Hoe kan het dat overprikkeling soms in 5 seconden tijd kan optreden?
 • Bestaan er praktijk-cases van autisten die overprikkeling hebben ‘overwonnen’ (en hoe dan)?
 • Is er eigenlijk een verschil tussen overprikkeling door externe factoren en interne factoren?
 • Werkt overprikkeling bij alle autisten hetzelfde (zelfde opbouw en symptomen)?
 • Bestaat er onderzoek naar medicatie die goed helpt tegen overprikkeling, en zo ja wat zeggen die onderzoeksresultaten?
 • Hoe kan overprikkeling eigenlijk een melt-down of een shut-down veroorzaken?
 • Waarom heb ik zoveel cognitieve issues bij overprikkeling en hoe kan ik die sneller weer onder controle krijgen?
 • Helpt neurofeedback tegen overprikkeling (zijn er mensen die er daarmee helemaal vanaf gekomen zijn)?
 • Welke signalen in je lichaam moet je op letten bij het voorkomen van overprikkeling?
 • NIEUW INGEDIEND: Wat is evt. goede informatie om je verder in te verdiepen; bijv. boeken of artikelen, bepaalde research etc.?
 • NIEUW INGEDIEND:  Hoe kun je, wanneer je eenmaal overprikkeld bent, de duur daarvan beperken?
 • NIEUW INGEDIEND: Hoewel ik vaak lees dat autisten van herhaling houden wordt ik juist zeer panisch van een bijvoorbeeld herhalend geluid. Alsof het steeds harder in mijn oor schreeuwt. Hoe werkt dit precies?
 • NIEUW INGEDIEND: In bijvoorbeeld de supermarkt kan ik dusdanig overprikkeld raken dat ik echt volledig uitschakel, de boodschappen wil laten staan en de winkel wil uitrennen. Ook wanneer het rustig is in de winkel zijn de geluiden en alle producten in de paden genoeg om dit te veroorzaken. Hoe kan ik hier mee omgaan?
 • NIEUW INGEDIEND: Kun je overprikkeling leren voelen aankomen? Ik weet nog niet zo lang dat ik autisme heb. En daardoor snap ik ook pas net dat de paniek die ik in bepaalde situaties zo ineens en heftig kan ervaren eigenlijk volledige overprikkeling is. Nu weet ik wel van bepaalde situaties dat het daar voor kan komen (bijv op m’n werk), maar ik vóel het niet aankomen. En dat maakt me dan weer continu gespannen, omdat het zou kunnen gebeuren… Ingewikkeld verhaal, maar ik zou graag leren aanvoelen dat ik overprikkeld begin te raken en weten wat ik dan kan doen om erger te voorkomen. Denk dat dit me veel meer vertrouwen in mijzelf zou geven. Zijn hiervoor tips?
 • NIEUW INGEDIEND: Hoe kan onderprikkeling tot overprikkeling leiden?

Uiterlijk 1 week voor de sessie kiest de deskundige definitief de vragen die we zullen behandelen. Aan het eind van de Q&Autisme-sessie is er nog ongeveer 15 minuten tijd om extra vragen te stellen. Als jouw vraag niet geselecteerd is, kun je deze dus achteraf nog proberen te stellen.

 

Q&Autisme wordt mede georganiseerd door autisten. Wil je meer weten hoe Q&Autisme tot stand is gekomen? Lees hier verder.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief