Terug naar het overzicht

[NIEUW] Q&Autisme-sessie – Sensorische Integratieproblemen en Autisme

Sensorische Integratieproblemen en Autisme

Q&A-sessie – Sensorische Integratieproblemen en Autisme

Thema: Sensorische Integratieproblemen en Autisme
Deskundige:  Marinka Janssen (ergotherapeut met 30 jaar ervaring)
Wanneer: 17 september 2021 van 10:30 tot 12:00 (en nog een week daarna online terug te kijken)
Locatie: Online (Webex Events)
Voor wie: Alleen mensen met een diagnose (of vermoeden) van ASS
Minimumleeftijd: Bedoeld voor volwassen deelnemers
Kosten: € 15,00
Status: Genoeg plaats

 

Inschrijven

In de Q&Autisme-sessie ‘Sensorische Integratieproblemen en Autisme’ kun je vragen stellen aan een ergotherapeut met 30 jaar ervaring!

 

Sensorische Integratieproblemen en Autisme

De meeste autistische mensen hebben problemen met hun prikkelverwerking. Die verwerking noemen we ook wel sensorische integratie. Ze raken bijvoorbeeld snel overprikkeld of voelen sommige prikkels juist niet. Prikkels komen binnen via de zintuigen. Bij sensorische integratieproblemen zijn de zintuigen intact, maar de informatie wordt in de hersenen anders verwerkt. Hierdoor kun je niet altijd adequaat op prikkels uit de omgeving reageren.

Het zal helaas niet altijd mogelijk zijn om autistische mensen met sensorische integratieproblemen te helpen beter om te gaan met prikkels. Maar voor een aantal mensen is het wel mogelijk om (beter) te leren omgaan met deze problemen.

Hulp vinden bij sensorische integratieproblemen is helemaal niet makkelijk voor autistische volwassenen. Helaas is veel hulpverlening op het gebied van sensorische integratie gericht op kinderen. Deze Q&Autisme-sessie gaat daarom specifiek over sensorische integratieproblemen bij volwassenen die een diagnose autisme hebben. En we gaan het ook hebben ook over de hulpverlening die voor deze groep mensen beschikbaar is.

 

Waarom meedoen?

Afbeelding checkmark Q&Autisme Opname 7 dagen terugkijken 
Afbeelding checkmark Q&Autisme 100% online (corona proof)
Afbeelding checkmark Q&Autisme Anoniem meedoen is mogelijk
Afbeelding checkmark Q&Autisme Camera en microfoon van deelnemers staan uit (tegen overprikkeling)
Afbeelding checkmark Q&Autisme Live vragen stellen via chat

 

Doe mee

 

De deskundige 

Marinka Janssen runt een eigen praktijk ergotherapie en heeft ruim 30 jaar ervaring. Zij beantwoordt graag al jullie vragen met betrekking tot prikkelverwerking bij autisme.

 

Het programma

Het programma van de Q&A-sessie bestaat altijd voor 100% uit het beantwoorden van alle ingezonden vragen. Aan het eind van de Q&A-sessie is er nog ongeveer 15 minuten tijd om extra vragen te stellen. Ook tijdens de sessie kun je ook nog vragen in de chat kwijt.

 

Ingediende vragen

  • Wat houdt ASITT in?
  • Ik kan als volwassene niet of nauwelijks goede hulp vinden en had als kind nog geen diagnose. Waarom is de meeste hulp bij sensorische informatieverwerking gericht op kinderen?
  • Wat vind jij als ergotherapeut van het inzetten van medicatie om prikkels wat af te zwakken?
  • Hierboven staat dat het niet mogelijk is om iedereen te helpen. Waarom eigenlijk niet?
  • Wat kunnen ergotherapeuten precies betekenen voor autistische mensen?
  • Wat gebeurt er nu eigenlijk precies anders in de hersenen bij autisme ten opzichte van wat er bij NT’ers gebeurt?
  • Hoe weet ik of ik hoog of laag alert ben en kom ik weer in een prettig alertheidsniveau? (Ik reageer namelijk wisselend op dezelfde prikkels waardoor ik zowel kenmerken van overgevoelig als ondergevoelig heb. Kan dat hier door komen? labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag
  • Heb je tips voor het opstellen van mijn eigen ‘prikkelplan/signaleringsplan’? labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag
  • Heb je tips om autorijden minder intensief te maken? (Kan het zijn dat zélf zingen tijdens het rijden helpt of leid ik mijzelf alleen af en overprikkel ik mijzelf er meer mee?) labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag

 

Direct inschrijven

 

Extra info

Als je je vooraf inschrijft voor een Q&A-sessies, ontvang je achteraf per email een link naar de opname van de sessie die je vervolgens nog 7 dagen kunt bekijken. Dus als je niet op het geplande tijdstip kunt, dan kun je alsnog profiteren van de kennis en ervaringen die werden gedeeld.

Q&Autisme organiseert live online video-sessies. Hoe werkt een Q&A-sessie? Kijk op deze pagina.

Q&Autisme wordt mede-georganiseerd door autisten. Wil je meer weten hoe Q&Autisme tot stand is gekomen? Lees hier verder.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief