Terug naar het overzicht

Q&Autisme-sessie – Depressie en Autisme

Depressie en Autisme

Q&A-sessie ‘Depressie en Autisme’

Thema: Depressie en Autisme
Deskundige:  Psycholoog Els Ronsse
Wanneer: 22 november 2021 van 14:30 tot 16:00 (en nog een week daarna online terug te kijken)
Locatie: Online (Webex Events)
Voor wie: Mensen met een diagnose (of vermoeden van) ASS
Kosten:  € 15,00
Status:  Genoeg plaats

 

Inschrijven

In de Q&Autisme-sessie ‘Depressie en Autisme’ kun je vragen stellen aan psycholoog Els Ronsse!

 

Waarom meedoen?

Afbeelding checkmark Q&Autisme Opname nog 7 dagen terugkijken na live deelname
Afbeelding checkmark Q&Autisme 100% online
Afbeelding checkmark Q&Autisme Anoniem meedoen is mogelijk
Afbeelding checkmark Q&Autisme Camera en microfoon van deelnemers staan uit (tegen overprikkeling)
Afbeelding checkmark Q&Autisme Live vragen typen via chatfunctie

 

Doe mee

 

Depressie en Autisme

Wist je dat depressie veel als comorbiditeit voorkomt bij autistische mensen? Het is geen symptoom van autisme, maar de combinatie is helaas niet uitzonderlijk. Er bestaan verschillende theorieën waarom dit zo is. Soms zijn depressies te voorkomen, soms niet. Er zijn ook verschillende manieren om met depressie om te gaan, de één wat constructiever dan de ander. Depressies zijn loodzwaar en heel erg vervelend. Je weet maar nooit hoe lang het duurt en per persoon verschilt het ook nog hoe een depressie ervaren wordt. Redenen genoeg om een psycholoog uit te nodigen om alle vragen te beantwoorden tijdens de Q&A-sessie ‘Depressie en Autisme’.

 

De deskundige 

Els Ronsse is een psycholoog uit België. Zij heeft veel ervaring met autisme en wil graag vragen beantwoorden over depressies tijdens de Q&A-sessie – ‘Depressie en Autisme’. Els heeft ervaring als psycholoog bij groepen van autisten met een normale tot hoge intelligentie (waaronder in een groep voor vrouwen met autisme), en daarnaast als gespreksleider voor groepen van koppels waar één van de beide mensen autisme heeft.

Els deed eerder bij ons de Q&A-sessie ‘Emoties en Autisme’, waar de deelnemers ontzettend enthousiast waren over haar kennis en duidelijke manier van uitleggen. Hun waardering: ★★★★☆ (8 beoordelingen).

 

Het programma

Het programma van onze Q&A-sessies bestaat altijd voor 100% uit het beantwoorden van de ingezonden vragen. Jij kunt zoveel vragen als je wilt van tevoren insturen of in het chatvenster typen tijdens de live sessie. De host legt deze vragen tijdens de sessie voor aan de deskundige.

 

Ingediende vragen – theorie en wetenschap
  • Welke theorieën zouden kunnen verklaren dat mensen met autisme relatief vaak last hebben van depressies?
  • Is een depressie hetzelfde bij NT’ers als bij mensen met ASS of zitten daar nog verschillen in?
  • Hoe lang duurt een depressie gemiddeld bij autisme?
  • Hoeveel keer in hun leven hebben autisten gemiddeld een depressie?
  • Hoe kun je het onderscheid goed maken tussen een depressie en een burn-out (of zelfs een autistische burn-out)?
  • Er bestaan nog geen officiële criteria voor de ‘autistische burn-out’. Wordt daar in de wetenschap / onder artsen wel aan gewerkt?
  • Kan langdurige overprikkeling leiden tot depressie? labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag

 

Ingediende vragen – medicatie
  • Ik mag geen antidepressiva meer slikken, want ik reageerde er helemaal verkeerd op (suïcidale gedachten en heftige stemmingswisselingen). Zijn antipsychotica of stemmingsstabilisatoren dan een goed alternatief?
  • Klopt het dat veel autisten extra gevoelig zijn voor bijwerkingen / andere bijwerkingen krijgen bij het slikken van medicatie (dus ook anti-depressiva)? Waar moet ik op letten en voor waken?

 

Ingediende vragen – therapie
  • Welk soort therapieën / methodes werken goed tegen depressies bij autisme? En is dat anders dan bij NT’ers?

 

Ingediende vragen – overig
  • Veel mensen geven ongevraagd advies als ‘ga gewoon wat leuks doen’ of roepen iets over sporten, gezond eten of hobby’s en dergelijke. Hoe kan ik het beste aan die mensen uitleggen dat het niet zo werkt en dat ik me alleen maar slechter en minder begrepen voel door zulke opmerkingen?
  • Tijdens adolescentie in jaren 80 lang depressief geweest en heb er dagboeken vol van geschreven. Had ook verwarde en obsessieve gedachtes, leefde in disfunctioneel gezin waar geen aandacht voor mij was. Heb nu een reconstructie van die tijd gemaakt en denk bv ook burn-out te hebben gehad en daarom schoolverlater werd. Werd door sociale dienst wel gepusht werk te zoeken maar deed voornamelijk cursussen die weinig inspanning vergden. Ik heb ook een depressieve episode verdrongen of eerder een psychose onderdrukt. Ik vraag me af of mensen met ASS makkelijker dingen kunnen verdringen (herinneringen) omdat ze denken in details? labeltje met de tekst 'nieuw ingediend', behorende bij een door een deelnemer ingestuurde vraag

 

Direct inschrijven

 

 

Extra info

De Q&A-sessies zijn live online video-sessies die je achteraf nog 7 dagen kunt bekijken. Dus als je niet op het geplande tijdstip kunt, dan kun je alsnog profiteren van de kennis en ervaringen die werden gedeeld. Hoe werkt een Q&A-sessie? Kijk op deze pagina.

Q&Autisme wordt mede-georganiseerd door autisten. Wil je meer weten hoe Q&Autisme tot stand is gekomen? Lees hier verder.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief