Terug naar het overzicht

Hoe werkt dat autisme spectrum eigenlijk?

 

Hoe werkt dat nou eigenlijk met dat autisme spectrum? Er is nog veel onwetendheid over in de maatschappij. We leggen het graag nog een keertje uit.

Autisme heeft géén schaal van ‘niet zo erg’ tot ‘best wel erg’. En ook niet van ‘laagfunctionerend’ tot ‘hoogfunctionerend’.

Zo’n schaal ziet er echt anders uit. Er gaan aardig wat varianten rond van onderstaande afbeelding, maar deze maakt wel duidelijk hoe breed je het vooral  moet zien. Onderstaande afbeelding zou wat ons betreft nog wel uitgebreid kunnen worden met 20 andere aspecten, maar misschien is het nog het beste om er per persoon een eigen voor te maken, want niet iedereen heeft te maken met dezelfde kenmerken.

Spectrum illustratie (bron: TheMighty.com)

Bron illustratie: themighty.com

 

Wat je hier ziet zijn verschillende aspecten waar veel autisten tegenaan lopen. De ene persoon meer dan de ander. Ook belangrijk om te weten is dat de mate van bovenstaande kenmerken ook nog per dag kunnen verschillen. Het kan goed zijn dat een autistisch persoon onder druk of na een slechte nachtrust veel meer moeite heeft met sociale contacten of concentratie bijvoorbeeld.

 

Soorten autisme

Alle soorten autisme vallen tegenwoordig onder de noemer Autisme Spectrum Stoornis volgens de DSM, het grote diagnose-handboek. Officieel worden er dus geen diagnoses asperger, pdd-nos of klassiek autisme meer gesteld. De termen worden wel nog veel gebruikt door mensen die vóór de laatste versie van de DSM hun diagnose kregen.

Wat is autisme voor jou?

Wil je meer inzicht krijgen in jouw autisme? Dan raden we je aan om eens te kijken of er een interessante Q&A-sessie op de agenda staat voor jou.

 

Vond je de blog interessant? Wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief