Terug naar het overzicht

Fabeltjes en Autisme

Blog afbeelding schrijvend persoon 1 - fabeltjes - autisme spectrum

Er bestaan ontzettend veel fabeltjes rondom autisme. We zetten er zomaar een paar voor je op een rijtje.

 

Vaccinaties

Vaccinaties veroorzaken geen autisme. Punt.
Dit fabeltje blijft al veel te lang hangen. Vraag het aan het RIVM, aan de NVA of de gezondheidsraad – iedereen is het erover eens dat er totaal geen enkel bewijs bestaat dat vaccinaties de oorzaak zijn van autisme.

 

Oogcontact

Het is niet waar dat autisten geen oogcontact kunnen maken. Sommige mensen hebben er moeite mee, anderen helemaal niet. Soms kunnen mensen met autisme zich beter concentreren als er geen oogcontact is. Anderen voelen oogcontact als ontzettend ongemakkelijk. Een diagnose ASS kan in ieder geval nooit gemaakt worden op basis van afwezigheid van oogcontact.

 

Iedereen heeft een beetje autisme

Er zijn vast af en toe wat voorkeuren of trekjes die overeen kunnen komen. Als een NT’er (iemand zonder autisme) bijvoorbeeld houdt van opgeruimde ruimtes, heeft hij echter niet ‘een beetje autisme’. Net als dat een autist die wél oogcontact kan maken ook niet ‘een beetje NT’er is’. Bij autisten zijn de hersenen anders ontwikkeld. Dat resulteert in allerlei verschillen en er zal ook altijd wat overlap bestaan.

 

Nog meer fabeltjes?

Wat vind jij het meest belangrijke fabeltje dat weleens ontkracht mag worden? Laat het ons weten via Twitter

 

Nu je er toch bent, misschien vind je dit artikel over vooroordelen ook interessant. Fabeltjes verschillen misschien niet zoveel van vooroordelen?

 

Vond je de blog interessant? Wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief