Achtergrond

NIEUWE RICHTING: Q&AUTISME

FORTIOR is van oudsher een organisatie die trainingen organiseert voor professionals die werken in de zorg en speciaal onderwijs. Daarnaast introduceert FORTIOR iets nieuws: Q&Autisme. Hieronder lees je alles over de achtergrond en totstandkoming van Q&Autisme.

 

HET ONTSTAAN VAN Q&AUTISME

Ik werk inmiddels een paar maanden als vrijwilliger bij FORTIOR, als onderdeel van mijn herstel en reïntegratie. Een jaar geleden kreeg ik de diagnose ASS. Vanaf dat moment ben ik me in autisme gaan verdiepen, met het idee dat ik mezelf pas kan helpen als ik begrijp waar ik last van heb en waar ik tegenaan loop. Boek na boek en website na website las ik over autisme (bij vrouwen). Ik kreeg na 6 maanden psycho-educatie aangeboden, waar ik niets nieuws meer van leerde. En nog steeds, na een jaar, heb ik eigenlijk veel vragen. Beetje bij beetje raak ik me meer bewust van wat autisme voor mij betekent. Ik merk in veel gevallen nu pas op dat ik tegen zaken aanloop, en leer nu langzaamaan hoe autisme een plek in mijn leven heeft.

Ik besprak regelmatig met FORTIOR hoe ASS mijn leven en ook mijn werk beïnvloedt. Hoe autisme mij goede eigenschappen geeft, maar ook hoe lastig het soms is om de juiste hulp te vinden als volwassene met ASS (veel is gericht op kinderen). Zo vertelde ik FORTIOR bijvoorbeeld dat ik het lastig vind om emoties te herkennen en reguleren, dat ik nooit een goede connectie heb gehad met mijn lichaam en de buitenwereld. Dat ik worstel met depressies. Dat ik niet weet hoe ik het beste met overprikkeling en cognitieve problemen kan omgaan.

Lees ook het blog-artikel Niet altijd een traject nodig, soms is inzicht genoeg over één van de redenen van het ontstaan van Q&Autisme.

 

NETWERK EN ERVARING INZETTEN

En zo ontstond het idee dat FORTIOR haar ervaring (met het organiseren van scholing) en haar netwerk wellicht ook heel goed kan inzetten om autisten te helpen.

Zodoende wil FORTIOR graag proberen om autisten te helpen die, zoals ikzelf, af en toe toch vragen hebben en er niet altijd helemaal zelf uitkomen. Binnen het netwerk van FORTIOR is er een aantal deskundigen die graag hun kennis zouden willen delen en zoveel mogelijk vragen van autisten willen beantwoorden.

Bekijk de agenda om te zien of er een sessie voor jou tussenzit.

 

AUTISTEN HELPEN, NIET VERANDEREN

Ik dacht mee in de uitwerking van deze nieuwe tak van sport voor FORTIOR: waar kan ik zelf eventueel nog hulp bij gebruiken, waar denk ik dat andere autisten misschien baat bij zouden kunnen hebben? Hoe kunnen we een online Q&A-sessie zo inrichten dat alles erop gericht is om autisten te helpen met hun vragen? En dus niet, zoals we helaas ook vaak tegenkomen, erop gericht om ons (gedrag) te willen veranderen, om ons zoveel mogelijk te laten aansluiten op de maatschappij. Dat is het tegenovergestelde van wat we willen bereiken.

Mijn doel, en dat van FORTIOR, is zorgen dat autisten, met een beetje hulp als dat nodig is, hun eigen plek innemen en daar zoveel mogelijk uit kunnen halen. En soms helpt het al enorm als we even een vraag kunnen stellen aan een professional met ervaring met autisme.

 

BEWUST ZO LAAG MOGELIJKE KOSTEN

We weten als geen ander dat veel ASS’ers moeten leven van een uitkering of part-time salaris en proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. De prijs is gebaseerd op te maken investeringen en een vergoeding voor de deskundigen waaraan je tijdens de Q&A-sessies vragen kunt stellen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief